Lamentem que de nou l’equip de govern de PSOE-Cs manipule la informació per fer titulars amb grans xifres. El passat 30 de desembre anunciaven que els xecs infantils s’ampliaven a tots els trams d’edat. Però la realitat és que en 2021 van a destinar-se a la gratuïtat de l’educació infantil els mateixos 150.000€ que en l’any 2020.

Des de Xàtiva Unida pensem que l’anunci de finals d’any sobre la gratuïtat infantil és molt millorable i no arriba a complir la promesa que el nostre alcalde va fer en campanya. En aquest sentit, Alfred Boluda, regidor de Xàtiva Unida, ha assenyalat que “la promesa electoral de Cerdà era aportar 600.000 euros per a la gratuïtat de l’educació 0-3 anys, però ja s’han aprovat dos pressupostos en aquesta legislatura i la xifra es queda molt lluny d’allò promès”.

En primer lloc, les ajudes de 2021 arriben a més trams d’edat perquè ha baixat molt la matrícula dels centres privats autoritzats per la Conselleria d’Educació i amb la mateixa quantia es pot arribar a més famílies. A més a més, el requisit que s’ha de complir per accedir a l’ajuda municipal és haver demanat el bo infantil a Conselleria, cosa que es sol·licita en juliol i, per tant, exclou a les famílies que, tot i tenir necessitat, no han matriculat els seus fills o filles per qüestió econòmica ja que en juliol de 2020 no era gratuït.

En segon lloc, traure la partida en desembre, ja conclòs el primer trimestre, és un regal per a certes famílies però no una estratègia planificada per acostar-nos a la universalitat i gratuïtat que en principi s’anunciava. Les famílies beneficiades i les escoles ja han pagat tres mesos del curs i amb la lentitud en què es tramiten els expedients, el primer pagament no es produirà, com a mínim, fins a març. Per a posteriors convocatòries seria molt més convenient anunciar les bases en juny per a que tant les famílies com les escoles pogueren actuar en conseqüència.

En tercer lloc, és una llàstima haver perdut l’oportunitat d’incloure en les bases les aportacions que es fan des de les escoles, com sempre, va abans la noticia que el diàleg i el consens, així un any més deixarem fora les famílies que fa dos anys tenien un tipus de renda (que és l’indicador que utilitza Conselleria) però que desgraciadament la pandèmia els ha canviat completament l’escenari (ertos, acomiadaments…).

Per últim, sabem per les paraules de Roger Cerdà que existia una proposta de municipalitzar les escoles privades de la ciutat, però també sabem que això s’ha quedat en paraules i no s’ha materialitzat en un inici d’expedient. Des de Xàtiva Unida estem a favor de fer de l’atenció de l’educació infantil un servei públic del que es poguera beneficiar tota la ciutadania.

En aquest sentit Amor Amorós assenyala: “Ens vam alegrar al coincidir amb el grup socialista en aquesta proposta del programa electoral i, per descomptat, que començarà a fer-se efectiva el curs passat, però esperàvem que es millorara any rere any i no que únicament es repetiquen esquemes. Cal planificar l’ajuda per fer coincidir la publicació amb el termini de sol·licitud del bo infantil i anar treballant perquè al final de legislatura la municipalització siga una realitat. L’escola en aquesta etapa obri un nou món als xiquets i xiquetes i resulta un recurs molt important per a les famílies en la corresponsabilitat de la tasca educadora”.

Add Your Comment